GRATIS VERZENDING > €35 💪
VOOR 20:00 BESTELD IS MORGEN IN HUIS! 🇳🇱

University

WITTE VS BRUINE EIEREN

Harro Schwencke
door Harro Schwencke

Witte vs bruine eieren

In de supermarkt kun je veel verschillende eieren vinden. Grote eieren, kleinere eieren, scharreleieren en witte en bruine eieren. Heb jij jezelf ooit afgevraagd wat nou eigenlijk het verschil is tussen witte en bruine eieren? Dat leggen wij hier aan jou uit:

Het verschil tussen witte en bruine eieren

Als je het jezelf nog niet afvroeg, doe je dat nu waarschijnlijk wel: Wat is nou het verschil tussen witte en bruine eieren? Afgezien van de kleur van de eierschaal is er weinig verschil tussen bruine en witte eieren. De kleur van de eierschaal is afhankelijk van het ras van de kip. Wist je dat je aan de oorlellen van een kip kunt zien welke kleur eieren ze legt? Ja… echt! Een (witte) kip met witte oorlellen legt dus witte eieren en een (bruine) kip met rode oorlellen legt bruine eieren.

Wat is gezonder een wit of een bruin ei?

Het blijkt dat veel mensen vaker voor de bruine eieren kiezen. Waarom willen Nederlanders liever bruine eieren? Sommige van ons denken namelijk dat bruine eieren ''gezonder'' zijn of staan voor betere levensomstandigheden. Dit is dus onzin, want uit voedingsoogpunt zijn zowel bruine als witte eieren hetzelfde. De kleur heeft namelijk geen effect op de kwaliteit en de samenstelling van een ei. Echter, zijn er wel andere factoren die invloed hebben zoals, de voeding van de kip. Zo zijn bijvoorbeeld de omega-3 eieren ietsje gezonder doordat de onverzadigde vetzuren van de kip ook in het ei terechtkomen.

Maar wist je dat bruine eieren wel veel duurder zijn dan witte eieren?

Ondanks dat er vrijwel geen verschil is tussen bruine en witte eieren, zijn witte eieren goedkoper! En het wordt nog mooier: witte eieren zijn duurzamer dan bruine eieren. Waarom? Omdat de kippen die witte eieren leggen, minder voer eten, langer leven en ook meer eieren per jaar leggen.

Dus doe je portemonnee een plezier en koop voortaan witte eieren!