GRATIS VERZENDING > €35 💪
VOOR 20:00 BESTELD IS MORGEN IN HUIS! 🇳🇱

University

WAT ZIJN CALORIEËN NOU EIGENLIJK?

Jelle de Vries
door Jelle de Vries

Wat is een calorie?

Calorie is een wat ouderwetse benaming voor de eenheid van energie. Je kan het vergelijken met grammen die voor gewicht staan en meters voor lengte. We gebruiken de term calorie eigenlijk alleen nog maar in de voedingsindustrie. Bij andere industrieën wordt energie uitgedrukt in joule en wellicht heb je dit soms ook op de voedingswaardetabel zien staan naast calorieën.

(fotootje Upfront Pod)

Waar komen ze vandaan?

Alle producten, behalve water, die we eten en drinken bevatten calorieën. Deze halen we uit de vetten, koolhydraten, eiwitten en alcohol van een product. Toch leveren ze niet allemaal evenveel calorieën. In de tabel hieronder staan ze benoemd van meeste naar minste calorieën:

  • Vet. 9 kcal/gram
  • Alcohol 7 kcal/gram
  • Koolhydraten. 4 kcal/gram
  • eiwit 4 kcal/gram
  • Vezels 2 kcal/gram
    • (Geldt niet voor alle)

Zijn calorieën slecht?

Calorieën zijn absoluut niet slecht voor ons. We hebben ze juist de hele dag door nodig om ons lichaam te laten functioneren. Door te eten en te drinken voorzien we ons lichaam van energie a.k.a. calorieën. Deze energie verbruiken we vervolgens weer om onder andere te bewegen of onszelf warm te houden.

Calorieën zijn belangrijk maar niet per se goed of slecht. Duizend calorieën uit chips levert je lichaam namelijk net zoveel energie als duizend calorieën uit groente en fruit. Toch weten we dat groente en fruit wel gezond zijn en dat je van chips niet te veel moet eten. Daarom is het belangrijk om je niet blind te staren op calorieën, het gaat om meer.

Lege calorieën

Sommige producten bevatten heel veel calorieën, maar leveren niet veel meer dan alleen energie. Ze bevatten weinig vezels, vitamines en mineralen. Het gaat vaak om producten hoog in toegevoegde suikers, vetten of met alcohol. Voorbeelden hiervan zijn chips, bier of snoep. Deze calorieën noemen we ook wel lege calorieën.

Advies

Calorieën zijn dus niet de boeman waar je je zorgen om moet maken. We gebruiken ze de hele dag door. Wel is goed om kritisch te kijken waar je ze uithaalt. Probeer lege calorieën te beperken en zoveel mogelijk ‘volle’ calorieën als groente, noten en volkoren producten te eten.

Wist je datjes

  • In de natuurkunde staat 1 calorie gelijk aan de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water met 1 graden Celsius te verwarmen.
  • 1 calorie staat gelijk aan 4,2 joule
  • Negatieve calorieën: door het eten van bepaalde voedingsmiddelen zou je gewicht moeten verliezen. Het verteren ervan zou meer energie kosten dan je eruit haalt. Klinkt utopisch: eten en afvallen. Helaas bestaat dit niet echt. Water kost wel wat energie om te verwerken, maar dit is zo weinig dat je toch beter een rondje extra kan gaan wandelen.