GRATIS VERZENDING > €35 💪
VOOR 20:00 BESTELD IS MORGEN IN HUIS! 🇳🇱

University

"NO SUGAR ADDED" CLAIMS

Harro Schwencke
door Harro Schwencke

Appelsap zonder toegevoegde suikers?!

Wet- en regelgeving

De term ‘zonder toegevoegde suikers’ lijkt ons steeds vaker om de oren te vliegen, maar toch is het niet altijd even duidelijk wat de term daadwerkelijk betekend.

Rondom suiker zijn er in Europa twee goedgekeurde claims:

  • Suikerarm geldt voor een maximaal suikergehalte van 5 g / 100 g of 2,5 g / 100 ml

  • Suikervrij geldt voor een maximaal suikergehalte van 0,5 g/ 100 g of 0,5 g / 100 ml

  • Zonder toegevoegde suikers:

    Aan het product zijn geen suikers of andere vanwege hun zoetkracht gebruikte levensmiddelen toegevoegd. Bij een levensmiddel dat van nature suikers bevat, moet op het etiket staan: ‘Dit product bevat van nature aanwezige suikers’. - EFSA (Nutrition claims)

Waarom?

Toegevoegde suikers zitten soms ongemerkt in grote hoeveelheden in onze voeding. Waardoor het risico op overgewicht en daarmee verschillende welvaartsziektes ook toeneemt. Daarom is het helemaal niet slecht om daar een beetje bewust van te worden.

Met de meest recente voedselconsumptie-peiling werd duidelijk dat volwassenen in Nederland ongeveer 56,6 g aan vrij suikers per dag binnenkrijgen. Dat is rond de 20 kg per jaar of ruim 5000 suikerklontjes. Voor kinderen ligt dit zelfs nog hoger!

Nederland heeft geen aanbevelingen wat betreft onze suikerinname. De gezondheidsraad heeft besloten dat nog te weinig bewijs beschikbaar is om aanbevelingen te doen specifiek op suikers. Toch heeft de WHO hier wel een advies voor staan: ‘Minder dan 10% van je dagelijkse calorieën mogen uit vrije suikers komen’. Voor iemand die 2500 kcal/dag eet komt dat neer op 62,5 g aan vrije suikers.

De ‘vrij suiker’-inname is altijd wat hoger dan die van toegevoegd suiker, omdat dit bijvoorbeeld ook siropen, honing en vruchtensappen bevat.

Conclusie

De claim ‘zonder toegevoegde suikers’ vertelt ons niets over de totale hoeveelheid suiker of dat een product gezond is. Alleen vormt het een extra handvat in terugdringen van de suikerinname van onze bevolking. Zelf geloof ik dat 10 kg toegevoegd suiker ook ruim voldoende is voor een heel jaar.

De claim stimuleert niet alleen de consument, maar ook de fabrikant om niet onnodig extra suiker toe te voegen.