GRATIS VERZENDING > €35 💪
VOOR 20:00 BESTELD IS MORGEN IN HUIS! 🇳🇱

University

MEERGRANEN, MEERZADEN EN VOLKOREN BROOD

Harro Schwencke
door Harro Schwencke

Brood

Vroeger leek het allemaal simpel: bruin brood is gezond en wit brood is ongezond. Toch lijkt de voedingsindustrie een loopje te hebben genomen met de consument. Dus laten we beginnen met wat brood in essentie is. Brood is de combinatie van gemalen granen (meel of bloem) + water + zout + (gist). Gist is niet per se nodig voor een brood, maar een Holland boerenbrood is luchtig en heeft daarom gist nodig.

Meel of Bloem

Voor het maken van een brood heb je dus meel en/of bloem nodig. De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn wel degelijk anders. Dus hoe zit het?

  • Meel wordt gemaakt van de volledige graankorrel. Dit zorgt ervoor dat de vliesjes en daarmee vezels ook in het meel terecht komen.
  • Bloem wordt gemaakt door meel nog een keer te zeven. Hierdoor worden de schilletjes, kiemen en zemelen (dus vezels) eruit gefilterd.

Volkoren

Voor brood geldt dat het pas volkoren brood mag heten als alleen maar meel (gemalen volledige graankorrels) wordt gebruikt. Het maakt vervolgens niet uit of dit van tarwe, spelt of gerst komt. Dus een volkoren brood bestaat uit 100% (volkoren)meel + water + zout + gist.

Meergranen

Hoe zit het dan met de term meergranen? Meergranen verwijst naar het gebruik van meerdere granen, maar zegt nog weinig over het gebruik van meel of bloem. Een meergranen brood kan wel volkoren zijn, maar dan is dus het volkorenmeel van meerdere granen gebruikt.

Advies

Laat je niet direct verleiden door termen als meergranen of donker bruin, maar blijf kritisch op wat er daadwerkelijk in je brood zit. Gelukkig maakt de term volkoren ons leven al iets makkelijker, want staat dat erop dan weet je dat er alleen maar (volkoren)meel inzit.

Wist je datjes

  • Koren zijn een andere benaming voor granen die we verbouwen voor consumptie. Dus als je de koren volledig gebruikt heb je volkoren.
  • ‘Volkoren’ is alleen een beschermde naam voor brood. Andere producten mogen al bij het gebruik van (volkoren)meel volkoren heten. Bijvoorbeeld volkoren tortilla’s.
  • Bruinbrood wordt soms gekleurd met een stroop of mout (gebrande gerstkorrels, die ook bier z’n kleur geven).