GRATIS VERZENDING > €35 💪
VOOR 20:00 BESTELD IS MORGEN IN HUIS! 🇳🇱

University

IS SOJA NOU ECHT SLECHT VOOR JE?

Jelle de Vries
door Jelle de Vries

Testosteron killer?!

Soja

Soja was voorheen voornamelijk populair in Oost-Aziatisch landen als Japan en China. In Westerse landen werd soja met name gebruikt voor veevoer en maar weinig door mensen. Tegenwoordig is soja ook sterk in populariteit gestegen in de rest van wereld en wordt op vele verschillende manieren geconsumeerd. De transitie naar een meer plantaardig dieet heeft ervoor gezorgd dat soja een van de belangrijkste eiwitvervangers werd voor dierlijk eiwit.

Buiten dat de sojaboon rijk is aan eiwit, bevat de peulvrucht ook veel andere voedingsstoffen. Een super boon met uitstekende voedingswaarde zou je zeggen! Maar niet iedereen is fan.

Wat is de discussie?

De basis voor de discussie is het mogelijke risico op verschillende soorten kanker en het verstoren van de hormoonbalans bij zowel mannen als vrouwen. Mannen zouden bijvoorbeeld door deze verstoorde hormoonbalans borstontwikkeling krijgen ook wel bekend als Moobs (Men-boobs).

Fyto-oestrogenen

Planten bevatten niet alleen de bekende macro- en micronutriënten, maar ook vele andere stofjes die belangrijk zijn voor de plant. Deze stofjes noemen we flavonoïden. Ze zorgen bijvoorbeeld voor de kleur van groente of een stuk fruit. Er zijn verschillende groepen flavonoïden, waaronder de fyto-oestrogenen (spreek uit als Fito-uistrogeen).

Soja bevat relatief veel fyto-oestrogeen. Door de vergelijkbare structuur met menselijk oestrogeen (een hormoon dominant in vrouwen) kunnen fyto-oestrogenen ook binden op een deel van onze hormoonreceptoren. Door deze ‘extra’ oestrogeen toevoer kan in theorie je natuurlijke hormoonbalans worden verstoord.

Onderzoeken

Er is veel aandacht geweest voor de eventuele voor- en nadelige effecten van soja consumptie. Voor wat betreft het ontwikkelen van kanker is er nog geen eenduidig antwoord, maar een normale/gematigde inname van soja zou geen extra risico met zich meebrengen. Sommige studies laten zelfs een voordelig effect zien op het risico van kanker bij soja consumptie.

Verder zijn er verschillende onderzoeken geweest naar het ‘vervrouwelijken’ van mannen door soja. Er zijn enkele gevallen bekend waar mannen inderdaad minder ‘mannelijk’ werden hormonaal gezien. Echter waren dit enkele gevallen, en werden er onrealistische hoeveelheden soja geconsumeerd.

Conclusie

Soja is een veilige en voedingsrijke toevoeging aan je dieet en staat ook in de Schijf van Vijf van het voedingscentrum.

Wel is het is belangrijk om hier normaal mee om te gaan zoals met alles. Uiteindelijk is alles in overmaat slecht voor je.

Voor zwangere vrouwen is het advies om nog iets voorzichtiger te zijn met soja-inname vanwege de ontwikkeling van het kind. Dit is op dit moment vooral een ‘better safe than sorry’ geval.

Wist-je-datjes

  • Edamame-bonen zijn hetzelfde als sojabonen
  • Rauwe Edamame/sojabonen zijn behoorlijk ongezond voor je. Ze bevatten een stofje Lectine, dat giftig voor ons is. Door de bonen goed te koken of te verhitten breekt dit stofje af. Bij geblancheerde bonen is de vraag of dit voldoende is geweest, waarschijnlijk niet.