GRATIS VERZENDING > €35 💪
VOOR 20:00 BESTELD IS MORGEN IN HUIS! 🇳🇱

University

IS MALTODEXTRINE SLECHT VOOR JE?

Harro Schwencke
door Harro Schwencke

Maltodextrine

Maltodextrine…Waarschijnlijk komt die term je nog niet bekend voor. Toch is het een veelgebruikt ingrediënt in verpakte producten en voedingsmiddelen zoals, ontbijtgranen, vetarme en caloriearme producten, kruidenmix, sauzen, gebak, snoep, frisdrank, en nog veel meer. Alhoewel je deze term misschien niet kent, wordt het dus veel gebruikt op de voedseletiketten. Maar is het gezond? En is het beter om het te vermijden? Daar geven wij antwoord op./Dat lees je hier. / Om daar antwoord op te geven gaan we eerst dieper in op wat maltodextrine is.

Wat is Maltodextrine en hoe wordt het gemaakt?

Maltodextrine is een wit poeder dat relatief smaakloost is en oplost in water. Het wordt toegevoegd aan veel voedingsmiddelen, omdat het bijvoorbeeld de smaak, textuur en de houdbaarheid kan verbeteren.

Maltodextrine is een sterk bewerkte ''plantaardige'' stof die meestal wordt gemaakt van maïs, aardappel, tarwe, tapioca of rijst. Alhoewel het afkomstig is van natuurlijke producten, het wordt sterk verwerkt. Deze verwerkding wordt hydrolyse genoemd. Dit is het proces waarbij het zetmeel op zeer hoge temperatuur wordt gekookt en gemengd met enzymen of zuren totdat ze worden afgebroken tot een neutraal smakend poeder.

Maltodextrine

vs. suiker, wat is het verschil?

De trend van nu zorgt ervoor dat producten met een laag suiker gehalte populair zijn. Hier spelen voedselproducenten slim op in door het ingrediënt Maltodextrine te gebruiken. Nu denk je vast, wat heeft maltodextrine dan te maken met suiker? Dat zit dus zo: Maltodextrines hebben een nauw verband met de vaste stoffen van glucosestroop. Het enige verschil is het suikergehalte. Alhoewel maltodextrine dus 20 procent minder suiker bevat, deelt het dezelfde eigenschappen als suiker. Hierdoor mag je het onder koolhydraten zetten. Dit klinkt een beetje krom als je weet dat Maltodextrine 4 calorieën per gram heeft, hetzelfde als sucrose of tafelsuiker, toch?

Is Maltodextrine gezond?

De Food and Drug Administration (FDA) heeft verklaard dat maltodextrine veilig is. Maar of het nou echt gezond is. Daar kan over gediscussieerd worden. Onderzoek heeft namelijk getoond dat maltodextrine ook een verband heeft met mogelijke gezondheidsrisico's. Zo bevat het bijvoorbeeld een hogere glycemische index (GI) dan tafelsuiker. Dit zorgt er dus voor dat de stof een sterke stijging of piek in jouw bloedsuikerspiegel kan veroorzaken. Dit is belangrijk om te weten voor mensen die diabetes of insulineresistentie hebben. Maar, dat is dus niet het enige. Een studie uit 2012 toont aan dat maltodextrine de samenstelling van je darmbacteriën zodanig kan veranderen dat het je immuunsysteem beïnvloed.

Advies

In kleine hoeveelheden kan maltodextrine geen kwaad. Natuurlijk ligt dat aan onze gehele eetpatronen. Ondanks dat het een veel gebruikt ingrediënt is, weten veel mensen niet wat het is. Het daarom dus best misleidend. Je zou bijvoorbeeld denken dat een bepaald product weinig suiker bevat terwijl voor 98 procent bestaat uit maltodextrine. Dan eet je kortweg alsnog veel suiker! Dus wat leert dat ons…? Laten we met zijn allen iets meer de voedseletiketten lezen!

Wist je datjes

  • Wist je dat Maltodextrine 4 calorieën per gram bevat? Net als suiker kan je lichaam het snel verteren en is het goed voor een snelle boost van calorieën.
  • Wist je dat de GI van maltodextrine hoger is dat tafelsuiker, variërend van 106-136? Dit betekent dat het jouw bloedsuikerspiegel super snel kan verhogen!
  • Wist je dat sommige fabrikanten maltodextrine ook aan lotions, haarverzorgingsproducten en veevoer toevoegen?
  • Wist je dat Maltodextrine door sporters gebruikt wordt? Het helpt hen te hydrateren en de koolhydraatvoorraden aan te vullen. Het helpt het lichaam eiwitten op te nemen en spierherstel te bevorderen, als je voldoende eiwitten binnenkrijgt voor en na je trainingssessie.