GRATIS VERZENDING > €35 💪
VOOR 20:00 BESTELD IS MORGEN IN HUIS! 🇳🇱

University

HOE BEREKEN IK MIJN VETPERCENTAGE?

Jelle de Vries
door Jelle de Vries

Waarom is je vetpercentage belangrijk?

Vet dat ligt opgeslagen in ons lichaam speelt een belangrijke rol voor onze gezondheid. Buiten het feit dat het een opslag is van energie, zorgt het ook voor de isolatie van ons lichaam en de aanmaak van hormonen. Daarom is het belangrijk dat we voldoende vet hebben om deze taken te vervullen, maar we moeten oppassen dat we niet te veel vet hebben. Dit verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type II.

Wat is een gezond vetpercentage?

Een gezond vetpercentage is afhankelijk van je leeftijd en geslacht. Zo ligt een gezond vetpercentage bij vrouwen hoger dan bij mannen, en bij ouderen hoger dan bij jongeren. Voor vrouwen ligt een gezond vetpercentage tussen 22 en 35%. Bij mannen ligt dit tussen de 10 en 20%.

Hoe meet je je vetpercentage?

Er zijn veel verschillende methodes ontwikkeld om je vetpercentage te meten. De meest nauwkeurige metingen worden gedaan met bijvoorbeeld een DEXA-scan, een onderwater weging of een BOD POD. Echter zijn deze methodes vrij duur en minder toegankelijk.

Huidplooi-meting en BIA/BIS

Gelukkig zijn er nog meer methodes die goedkoper zijn en een stuk toegankelijker. Deze methodes zijn vaak wel wat onnauwkeuriger, en behoeven soms wat ervaring.

Ten eerste is er de huidplooi-meting. Met een huidplooitang doe je metingen op verschillende plekken van het lichaam. Over het algemeen worden hierbij de bicep, tricep, rug (bij schouderblad) en buik (boven heupbeen) gemeten. Dit zou in theorie door jezelf gedaan kunnen worden, maar de verschillende plekken en onervarenheid maken dit in de praktijk erg lastig. Daarom is het advies om dit bij iemand te doen met ervaring. Wil je de toename of afname van je vetpercentage bijhouden is het aan te raden om de meting door dezelfde persoon te laten doen.

Een andere methode is de Bioelektrische impedantie analyse. Hierbij wordt een stroom (voel je niets van) van je hand naar je voet geleid. De apparaten zijn vaak te herkennen aan de metalen plaatjes waarop je moet gaan staan en de handvatten die je moet vasthouden. Je vetpercentage wordt vervolgens bepaald aan de hand van het verschil in weerstand. De geleiding van stroom door vet, spier, bot en lucht is verschillend, daardoor kan via een berekening het percentage vet vrij massa en vet massa worden bepaald. De nauwkeurigheid kan erg verschillen tussen apparaten. Mocht je hiermee willen meten, zorg dat je dan een weegschaal neemt die ook met handvatten werkt (de stroom zoekt de snelste weg en meet dan alleen je benen).