De Waarheid Over Creatine En Mogelijke Haaruitval

Creatine en haaruitval
Lianne Hoogeveen, MSc
Human Movement Science - Nutrition and Sports
20-09-2023
De opzet van dit artikel is gemaakt door AI, daarna is het artikel gecheckt en waar nodig aangepast door voedingswetenschappers.

De wereld van supplementen kan verwarrend zijn, vooral als het gaat om mogelijke bijwerkingen. Bijvoorbeeld creatine, dat veel wordt gebruikt door atleten en fitnessliefhebbers om de spierkracht en prestaties te verbeteren. Een veelvoorkomende zorg is echter het mogelijke verband tussen creatine en haaruitval. Maar zorgt creatine ook echt voor haaruitval? Het antwoord is dat de wetenschap niet eenduidig is over het effect van creatine en haaruitval. Tot nu toe is er nog geen hard bewijs voor haaruitval door creatine. Wil je meer uitleg? Lees dan verder.

Creatine: Een overzicht

Creatine is een van nature voorkomende verbinding die wordt aangetroffen in de spieren en de hersenen. Het wordt gesynthetiseerd uit de aminozuren glycine, arginine en methionine en kan ook worden geconsumeerd via voedingsbronnen zoals rood vlees en vis (Cooper et al., 2012). De meest voorkomende vorm van een creatine supplement is creatine monohydraat, dat uitgebreid is bestudeerd vanwege het vermogen om atletische prestaties en spierkracht te verbeteren (Buford et al., 2007).

Het verband tussen creatine en haaruitval

Creatine en DHT

Het mogelijke verband tussen creatine en haaruitval is voornamelijk gebaseerd op een studie uit 2009 van Van der Merwe en collega's. De onderzoekers ontdekten dat creatine suppletie de niveaus van dihydrotestosteron (DHT) verhoogde bij rugby-spelers van universiteitsleeftijd (Van der Merwe et al., 2009).

DHT is een hormoon dat afkomstig is van testosteron en wordt vaak geassocieerd met mannelijke kaalheid, omdat het kan leiden tot miniaturisatie van de haarfollikels en uiteindelijk tot haaruitval (Kaufman, 2002).

Hoewel de studie van Van der Merwe et al. (2009) vaak wordt aangehaald als bewijs voor een verband tussen creatine en kaal worden, is het belangrijk om rekening te houden met de beperkingen ervan.

  • Kleine steekproefomvang: De studie had een kleine steekproefomvang van slechts 20 deelnemers.
  • Korte testperiode: De toename van DHT-niveaus werd waargenomen over een korte periode (7 dagen creatine belasting gevolgd door 14 dagen onderhoud).
  • Geen directe beoordeling: Bovendien werd in de studie haaruitval, kaalheid, of haarconditie niet direct beoordeeld, waardoor je niet kan vaststellen of creatine daadwerkelijk leidt tot haaruitval.

Critici van de studie betogen ook dat de toename van DHT-niveaus niet noodzakelijkerwijs tot haaruitval hoeft te leiden, aangezien andere factoren zoals genetica een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de gezondheid van het haar (Kaufman, 2002).

Conclusie over creatine en haaruitval

Het huidige wetenschappelijke bewijs met betrekking tot het verband tussen creatine en haaruitval is niet eenduidig. Hoewel één studie suggereert dat creatine suppletie de DHT-niveaus kan verhogen (Van der Merwe et al., 2009), levert het geen direct bewijs van haaruitval. Bovendien hebben andere onderzoeken geen haaruitval of kaalheid gemeld als bijwerking van creatine gebruik (Kreider et al., 2017).

Het is belangrijk om te onthouden dat de gezondheid van je haar wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder genetica, hormonale balans en algehele gezondheid. Begin je met creatine en heb je wel het idee dat je haarkwaliteit achteruit gaat? Dan kun je stoppen en kijken of het helpt.

Referenties

Buford, T. W., Kreider, R. B., Stout, J. R., Greenwood, M., Campbell, B., Spano, M., ... & Antonio, J. (2007). International Society of Sports Nutrition position stand: creatine supplementation and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 4(1), 6. https://doi.org/10.1186/1550-2783-4-6

Cooper, R., Naclerio, F., Allgrove, J., & Jimenez, A. (2012). Creatine supplementation with specific view to exercise/sports performance: an update. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 9(1), 33. https://doi.org/10.1186/1550-2783-9-33

Kaufman K. D. (2002). Androgens and alopecia. Molecular and cellular endocrinology198 (1-2), 89–95. https://doi.org/10.1016/s0303-7207(02)00372-6

Van der Merwe, J., Brooks, N. E., & Myburgh, K. H. (2009). Three weeks of creatine monohydrate supplementation affects dihydrotestosterone to testosterone ratio in college-aged rugby players. Clinical Journal of Sport Medicine, 19(5), 399-404. https://doi.org/10.1097/JSM.0b013e3181b8b52f

Lianne Hoogeveen, MSc
Human Movement Science - Nutrition and Sports
Lianne heeft haar bachelor opleiding voeding en gezondheid behaald in Wageningen en is hierna naar Maastricht gegaan voor de master human movement science - nutrition and sports. Ze is een expert op het gebied van sportvoeding en is in haar vrije tijd graag creatief bezig.